Virgan Gel Oftalmic Prospect

 1. Denumire, compoziție și clasa de medicamente din care face parte Virgan

Virgan 1,5 mg/g se comercializează sub formă de gel oftalmic. Un gram gel Virgan conţine ca substanță activă 1,5 mg ganciclovir. Ganciclovirul face parte din familia antiviralelor. Ca și excipienți, Virgan conține:

 • Carbomer (carbopol 974P)
 • Sorbitol
 • Hidroxid de sodiu (ajustant de pH)
 • Clorură de benzalconiu
 • Apă pentru preparate injectabile
 1. Indicații și contraindicații 

Acest medicament este indicat a fi administrat în tratamentul keratitelor superficiale herpetice în formă acută.

Produsul nu este recomandat a fi administrat persoanelor cunoscute cu hipersensibilitate la ganciclovir, aciclovir sau la oricare dintre excipienţii enumerați anterior. De asemenea, medicamentul nu este indicat copiilor cu vârsta sub 4 ani.

 1. Reacții adverse și supradozajul cu Virgan

În urma studiilor clinice și farmacologice s-au decelat următoarea categorie de reacții adverse.

Tulburări oculare

Foarte frecvente sunt: Senzaţie tranzitorie de arsură sau înţepătură.

Frecvent a fost raportată și keratita punctată superficială.

Nu a fost raportat niciun caz de supradozaj cu acest produs.

 1. Atenționări speciale și interacțiuni cu alte substanțe Virgan

Acest medicament nu este indicat în tratamentul infecţiilor retiniene cu virus citomegalic (CMV). Eficacitatea în tratamentul altor tipuri virale de keratoconjunctivite nu a fost demonstrată.

Evitaţi contactul cu lentile de contact moi. Îndepărtaţi lentilele de contact înaintea aplicării şi aşteptaţi cel puţin 15 minute înainte de reinserarea lor. Cunoscut că provoacă decolorarea lentilelor de contact moi.

Dacă se utilizează mai multe medicamente cu administrare topică oculară, medicamentele trebuie administrate la intervale de cel puţin 15 minute. Virgan trebuie instilat ultimul.

Sarcina și alăptarea

Experienţa privind administrarea în timpul sarcinii şi alăptării este insuficientă pentru evaluarea siguranţei Virgan în aceste perioade.

În cadrul studiilor cu ganciclovir administrat pe cale orală sau intravenoasă la animale de laborator au fost observate teratogenitate şi efecte asupra fertilităţii. În plus, ganciclovirul a demonstrat potenţial genotoxic cu o margine de siguranţă redusă.

În consecinţă, administrarea în timpul sarcinii sau alăptării nu este recomandată, cu excepţia cazurilor în care nu este disponibil un tratament alternativ. Femeile aflate la vârsta fertilă trebuie să utilizeze măsuri contraceptive.

Datorită efectului genotoxic observat în studiile la animale, bărbaţii care utilizează Virgan sunt sfătuiţi să utilizeze măsuri contraceptive locale (cum este prezervativul) în timpul tratamentului şi timp de până la 3 luni după întreruperea acestuia.

 1. Doze și mod de administrare Virgan

Se recomandă administrarea unei picături de 5 ori pe zi până la reepitalizarea completă a corneei, apoi o picătură de 3 ori pe zi, timp de 7 zile.

Durata tratamentului nu depăşeşte, în general, 21 de zile.

Copii şi adolescenţi

Utilizarea medicamentului la copiii cu vârsta sub 18 ani nu este recomandată, deoarece nu au fost desfăşurate studii clinice specifice.

 Mod de administrare

Virgan se administrează prin instilare oculară în fundul de sac conjunctival inferior al ochiului afectat. Între instilări, tubul trebuie plasat în poziţie verticală în suportul furnizat în cutie, cu vârful picurător orientat în jos pentru a garanta formarea corectă a picăturilor.

 1. Alte informații Virgan

În cazul apariţiei oricăror tulburări după aplicare, pacienţii nu trebuie să conducă vehiculel sau să folosească utilaje.

Înainte de deschidere perioada de valabilitate este de 3 ani. După prima deschidere aceasta se reduce la 4 săptămâni.

A nu se păstra la temperaturi peste 25°C.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *